IN MEMORIAM Prof. dr Milovan Vidaković:
25.03.20
Novi broj časopisa Tokovi osiguranja objavio je članak o predsedniku DITUR-a Prof. dr Milovanu Vidakoviću:
IN MEMORIAM Prof. dr Milovan Vidaković
DITUR
JE
VEĆ
U
EVROPI
 
Švajcarska, jun 2009.
Stručno putovanje za Švajcarsku je otkazano zbog malog broja prijavljenih, tako da je jedino prof. Vidaković bio u najavljenoj poseti Belimu. To je velika šteta, jer se ima šta videti u velikoj i do perfekcije uređenoj fabrici, koja ne oseća nikakvu krizu. Naši domacini su bili Stefan Buchli i Branimir Petrović.
Ove godine Generalna skupština CFPA-Evrope održana je u Cirihu. Po prvi put je ove godine primljena Portugalija u članstvo. Naša delegacija je odmah glasala da postane A1 član iako nije ispunjavala sve uslove statuta organizacije.

Naša delegacija je takođe iskoristila skupštinu da pozove predstavnike konfederacije Evrope na međunarodnu konfe-
renciju u Beogradu 27. i 28. oktobra 2009. godine.

Beograd, februar 2009.
U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu 19. februara 2009. godine održana je promocija priručnika "Požar i arhitektonski inženjering" autora prof. dr Milovana Vidakovića i Barbare Vidaković. Detaljan izveštaj sa promocije možete pročitati OVDE.
Beograd, januar 2009.
Krajem januara 2009. godine zaslužni članovi SITS-a dobili su plakete za ovu godinu. Dipl.inž.maš. Toma Nedić dobio je ove godine plaketu zaslužnog člana ispred društva DITUR. On je potpresednik DITUR-a i jedan od prvih članova. Zaslužan je za pomaganje i afirmaciju DITUR-a, naročito u domenu upravljanja rizicima u osiguranju.
Peking, oktobar 2008.

Krajem oktobra održana je Generalna skupština CFPA-I u Pekingu (međunarodna konfe-
deracija zaštite od požara), gde je predsednik DITUR-a prof. dr Milovan Vidaković predstavljao Srbiju. Na sastanku su učestvovali predstavnici Amerike (NFPA), Azije (veliki broj zemalja od Australije do Kine i Koreje), Afrike i sve zemlje Evrope. Ovo je bio vrh ledenog brega zaštite od požara i bezbednosti. Na skupštini je doneto mnogo novih zaključaka, među kojima je i da CFPA uđe u Ujedinjene Nacije.

Tokom generalne skupštine u Pekingu otvoren je sajam zaštite od požara. Na otvaranju sajma su bili i eksperti iz Srbije za zaštitu i spasavanje. Sajam su otvorili predstavnici unutrašnjih poslova Kine, predstavnici vojske i predsednik asocijacije Kine.
Na generalnu skupštinu CFPA- I je došao bivši dugogodišnji presednik NFPA sa kojim smo godinama odrzavali prijateljske i stručne kontakte. Susret se odigrao u ambijentu impozant-
nog pekinškog stadiona „Ptičije gnezdo”
Ekipa za zaštitu od požara Srbije na povratku kući kratko se zadržala u Šangaju. Tom prilikom je posećen oblakoder od 88 spratova i blizu 400 m visine. Ovo iskustvo o oblakoderima iz Šangaja i nova regulativa NFPA, koja je sad skoro izašla, mogu da pomognu i našim ekspertima za neke naše buduce oblakodere. Put je organizovao DITUR, uz odličnu saradnju sa agencijom Kompas.
Beograd, maj 2008.
Na sajmu zaštite od požara 2008 u Beogradu, u organizaciji sektora „Zaštite od požara i spasavanja”, DITUR je imao svoj štand. Osobine ovog sajma su dobra organizovanost, dobra poseta i očigledan napredak . Na štandu je vladalo veliko interesovanje za knjige, evropsku diplomu i stručna putovanja. Pored toga, dogovorena je obuka sa velikim sistemima u oblasti zaštite od požara.
U pratećem delu sajma organizovano je i savetovanje o zaštiti od požara i spasavanja. Savetovanje je bilo posećeno iznad svih očekivanja. Na savetovanju su aktivno učešće uzeli i članovi DITUR-a : Nikola Kleut, prof. dr Milovan Vidaković, Barbara Nikolić i Zorana i Dragan Sekulović.
London, Birmingem, maj 2008.
Tradicionalna poseta Londonu, Sajmu u Birmingemu, laboratoriji BRE, koledžu, brokerskoj kući Willis i Lojdu u saradnji sa agencijom Kompas.
Sreli smo se i sa starim prijateljem Patric Coxom, komandantom i profesorom koledža za vatrogasce. Obećao je da će početkom septembra biti naš gost.
Beograd, januar 2008.

Poseta laboratorije LPC ili BRE organizovana je u prostorijama Društva inženjera Srbije. Predavanju je prisustvovalo oko 200 eksperata iz Srbije.

Pariz, novembar 2007.
Ekipa zadužena za gašenje požara u Srbiji po generacijama.
Srdačno smo primljeni od direktora laboratorije CNPP, našeg dugogodišnjeg prijatelja. Ovog puta je dobio grafiku akademskog slikara o Beogradu.
Beograd, 16. jun 2007.
Evropska konfederacija CFPA-E u punom sastavu na Generalnoj skupštini u Beogradu 2007. godine.
Sastanak je održan u zgradi Jugopetrola zahvaljujući generalnom sponzoru NIS-u.
 
 
 
 
 

 

Savez inzenjera i tehnicara Srbije